Maxa mässbesöket!

Du vill säkert träffa massor av skolor och ställa hundratals frågor, men du har ju inte all tid i världen. Så maxa mässbesöket med våra guider och checklistor.

Före mässan!

• Läs igenom den mässtidningen. Fundera på vilka skolor och program du är intresserad av.

• Läs mer om de olika programmen på till exempel www.utbildningsinfo.se

• Fundera ut vilka frågor du ska ställa på mässan och skriv ner dem.

• Surfa in på www.gymnasiemassan.nu Under fliken ”Utställare” finns en förteckning över alla utställare på mässan. Klickar du på utställarnas e-monter så får du mer information om skolan samt kan se var i hallen de är placerade.

• Under fliken ”Utställare” kan du genom att klicka på kategorier söka vilka skolor som erbjuder de program du är intresserad av. Klickar du på hallskissen så kan du också söka på kategorier och se var i hallen de skolor som erbjuder dessa program finns.

• Ladda ner Gymnasiemässans app som har en massa användbar information. Appen finns på App Store och Google Play.

På mässan!

• Ta på dig sköna skor. Du kommer att gå runt i många timmar.

• Besök Gymnasieantagningens monter om du har frågor om din ansökan, antagningen, poäng eller behörighet.

• Ställ en massa frågor! Det här är den bästa chansen att få svar på allt du undrat över.

• Kolla in skolor och program du inte ens visste fanns. Man vet aldrig, kanske hittar du ditt drömutbildning där.

Efter mässan – dags att fundera!

• Jämför programmens och skolornas timplaner och poängplaner. Ofta finns det programfördjupningar och individuella val som skiljer sig åt. På www.skolverket.se kan du se vilka skillnader som finns mellan inriktningarna och om inriktningen börjar första eller andra året.

• Om du har fastnat för en speciell skola eller ett speciellt program och vill ställa fler frågor, glöm inte att du kan åka tillbaka till mässan som ju har öppet även på lördagen.

• Välj ut dina favoriter och planera in besök på skolornas öppet hus. Där får du möjlighet att ta en närmare titt på lokalerna och kan känna av stämningen.

10 bra frågor att ställa till skolorna (men ställ gärna ännu fler):

1. Hur många elever går det på skolan och hur stora är klasserna?

2. Hur många lärare är behöriga att undervisa i sina ämnen?

3. Vilket arbetssätt eller vilken metodik använder skolan?

4. Hur stor del av undervisningen är lärarledd?

5. Finns det individuella utvecklingsplaner för varje elev?

6. Hur ofta har jag utvecklingssamtal?

7. Finns det möjlighet att byta program om jag valt fel?

8. Finns det skolsköterska, kurator, psyko log och studie- och yrkesvägledare?

9. Har skolan utbyten med andra länder inom de program jag är nyfiken på?

10. När har skolan öppet hus?

Lycka till!