9 snabba svar om ditt gymnasieval

Studie- och yrkesvägledare Sylvi Savér & Carina Tjärnstig svarar på de nio vanligaste frågorna.

1. Hur ska jag kunna veta vad jag vill göra med resten av mitt liv?

– Det behöver du inte veta. Arbetsmarknaden förändras ständigt och många byter bransch när de är vuxna. Men tänk ändå igenom ditt gymnasieval noga – oavsett vad du vill göra i framtiden så skadar det ju inte att kunna dra nytta av det gymnasieprogram du gått.

2. Vad händer om jag vill byta program under gymnasietiden?

– Det går oftast att lösa, men det är viktigt att du pratar med din studie- och yrkesvägledare så snabbt som möjligt. Ju längre tid som går desto svårare kan det vara att byta, särskilt om ämnena skiljer sig åt mycket programmen emellan. Ibland kan du få vänta till nästa läsår med bytet.

3. Vad ska jag göra om alla mina kompisar väljer en annan skola?

– Det är en vanlig fråga och svaret är att du ska välja program och skola efter dina egna intressen. Om du väljer ett program bara för att dina kompisar går där är risken stor att du inte trivs. Du kan ha kvar dina gamla kompisar även om ni inte går i samma skola, och du hittar alltid nya kompisar på skolan du börjar i – ni är säkert många i klassen som är i samma situation!

4. Vad krävs för att jag ska komma in på gymnasiet?

– Först och främst måste du ha godkänt betyg i ämnena svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik. För yrkesprogrammen krävs sedan godkänt i ytterligare fem valfria ämnen, och för de högskoleförberedande programmen krävs godkänt i ytterligare nio ämnen (dessa ämnen varierar beroende på vilket program du vill gå). Om det finns fler sökande än antal platser går man efter ditt meritvärde, som baserar sig på dina 16 bästa betyg från slutbetyget i årskurs nio.

5. Vad gör jag om mina betyg inte räcker till gymnasiet?

– Har du inte godkänt betyg i de ämnen som krävs för behörighet så kan du gå ett introduktionsprogram. Syftet med dessa program är att så snabbt som möjligt göra dig behörig till ett nationellt program.

6. Hur vet jag om en skola är bra eller dålig?

– Gå in på www.gyantagningen.se och klicka dig vidare till ”Jämför gymnasieskolor” – där kan du jämföra skolorna på flera olika sätt och kan också läsa om vad eleverna själva tycker om sin skola. Ett annat bra sätt är att gå på skolornas ”Öppet Hus”.

7. Vilka alternativ har jag om jag inte vill gå gymnasiet alls?

– När grundskolan slutar har du ingen skolplikt längre. Men för att få jobb så krävs ofta en bra utbildning, så fundera över om det ändå inte finns ett alternativ som passar dig. Vissa introduktionsprogramger dig till exempel möjlighet att ha praktik på en arbetsplats flera dagar i veckan. Kanske är det något för dig?

8. Vilka är de största skillnaderna mellan yrkesprogrammen och de högskoleförberedande programmen?

– En stor skillnad är att yrkesprogrammen innehåller minst 15 veckors praktik, för att förbereda dig för arbetslivet. Många tror att yrkesprogrammen inte kan leda till vidare studier på universitet eller högskola, men det är fel! Du kan göra individuella val och på så sätt få behörighet att läsa vidare.

9. Jag har ännu fler frågor – vart vänder jag mig då?

– De olika gymnasieskolornas studie- och yrkesvägledare är proffs på detaljerna kring den egna skolans program, så det kan vara bra att prata med dem innan du väljer. Det finns också mycket information på nätet som kan hjälpa dig.